ENTISEN ADVENTISTIN KOTISIVUT

   
   

"Keskuudessanne ei saa olla ketään, ...
joka kysyy neuvoa kuolleilta." 5Moos.18:10,11

   
   

Aiheisiin 

     
 

Kirjoittanut Robert K. Sanders   http://www.truthorfables.com/EGW_Talking_to_the_Dead_James.htm
Kääntänyt Tuija
 

Ellen White ottaa vastaan neuvoja kuolleelta aviomieheltään Jamesilta.

Seitsemännen päivän adventistit eivät hyväksy kommunikointia kuolleiden kanssa ja sellaisen harjoittaminen on heidän mielestään Saatanasta. Seuraavat Raamatun tekstit tukevat heidän käsityksiään.

Jes. 8:19-20,  19. Ja kun he sanovat teille: "Kysykää vainaja- ja tietäjähengiltä, jotka supisevat ja mumisevat", niin eikö kansa kysyisi Jumalaltansa? Kuolleiltako elävien puolesta? 20. "Pysykää laissa ja todistuksessa!" Elleivät he näin sano, ei heillä aamunkoittoa ole. VKR. 

5Moos.18:10-13.  10. Älköön keskuudessasi olko ketään, joka panee poikansa tai tyttärensä kulkemaan tulen läpi, tahi joka tekee taikoja, ennustelee merkeistä, harjoittaa noituutta tai velhoutta,11. joka lukee loitsuja, kysyy vainaja-  tai tietäjähengiltä tahi kääntyy vainajien puoleen.12. Sillä jokainen, joka senkaltaista tekee, on kauhistus Herralle, ja sellaisten kauhistusten tähden Herra, sinun Jumalasi, karkoittaa heidät sinun tieltäsi.13. Ole siis nuhteeton Herran, sinun Jumalasi, edessä. VKR.

Seitsemännen päivän adventistit pitävät kuitenkin kiinni uskomuksestaan, että Jumala kommunikoi Ellen Whiten kanssa sekä unien että näkyjen kautta. Suurin osa seitsemännen päivän adventisteista ei kuitenkaan tiedä, että Ellen keskusteli kuolleen aviomiehensä kanssa ja sai neuvoja tältä uskoen tämän unen olevan Jumalalta. Ellen oli niin vaikuttunut tästä jumalallisesti innoittuneesta unestaan, että hän kirjoitti siitä kirjeessä pojalleen Willie Whitelle.

(Omat huomioni on tästä eteenpäin kirjoitettu lihavoituna läpi kirjeen. Robert K. Sanders)

 

Kirje 17, 1881, s.2-4, Willie Whitelle syyskuun 12, 1881 

Ellen anelee Jumalaa näyttämään suunnan. Hiukan myöhemmin hän näki unen ja uskoi sen olleen vastaus Jumalalta. Ellen tiesi, että James oli kuollut ja haudattu. James oli kuollut 6.8.1881. Tässä unessa Ellen keskusteli kuolleen miehensä kanssa ja James väitti "Herran" kertovan mikä olisi parasta heille.
Kun Ellen käyttää sana ”isä” hän tarkoittaa miestään Jamesia. 

Muutaman päivän ajan olin anellut Herraa ilmaisemaan tahtonsa velvollisuuteni suhteen. Näin yöllä unta, että ajoin hevosen vetämiä vaunuja ja istuin oikealla puolella. Isä oli myös rattailla istuen vasemmalla puolella. Hän oli hyvin kalpea, mutta rauhallinen ja tasapainoinen. ”Voi, isä” minä valitin ”olen niin onnellinen, kun saan sinut vielä kerran vierelleni! Minusta tuntui, että puolet minusta oli kadonnut. Isä, minä näin sinun kuolevan; näin sinut haudattavan. Onko Herra säälinyt minua ja antanut sinun tulla takaisin, jotta voisimme työskennellä yhdessä kuten ennen?” Hän näytti hyvin surulliselta. Hän sanoi: ”Herra tietää mikä on parasta sekä sinulle että minulle. 

Kuollut James ennustaa tulevaisuutta. Hän kertoo Ellenille, että hän tulee saamaan kutsuja tärkeisiin kokouksiin ja että hän voi saada enemmän aikaan kynällään kuin äänellään.  

Työni oli minulle hyvin rakas. Olemme tehneet erehdyksen. Olemme vastanneet veljiemme lähettämiin kiireellisiin kokouskutsuihin. Meillä ei ollut sydäntä kieltäytyä niistä. Nämä kokoukset ovat uuvuttaneet meitä enemmän kuin arvasimmekaan. Hyvät veljemme olivat kiitollisia, mutta he eivät ymmärtäneet, että nämä kokoukset olivat meidän ikäisille ihmisille paljon raskaampia taakkoja. He ei eivät koskaan tulleet tietämään näiden pitkään jatkuneiden rasituksien seurauksia.

Jumala olisi suonut heidän kantavan taakat, joita me olimme kantaneet vuosia. Meidän hermostolliset energiamme olivat jatkuvasti rasittuneita, jolloin veljemme virheellisesti epäilivät motiivejamme eivätkä ymmärtäneet, että taakkamme heikensivät sydämen toimintaa. Olen tehnyt virheitä, joista suurin oli antaa myötätuntoni sellaisille ja tehdä työtä heidän puolestaan, joiden olisi tullut tehdä se itse. Ellen, kuten enennenkin, sinua tullaan pyytämään olemaan läsnä tärkeissä kokouksissa.

Vie tämä asia Jumalan eteen, mutta älä vastaa hartaimpaankaan pyyntöön. Elämäsi on hiuskarvan varassa. Tarvitset hiljaista lepoa, vapautta kaikesta jännityksestä ja ristiriitaisuuksista. Vuosien aikana me olisimme saattaneet saada paljon aikaan kirjoituksillamme ja osaamisellamme ilmaista asioita, joissa meillä on ollut sellaista tietoa, jota ihmisiltä puuttuu ja jota ihmiset tarvitsevat. Sillä tavalla sinä voit  vaikuttaa kun voimasi palaavat, ja sinä voit tehdä paljon enemmän kirjoittamisellasi kuin äänelläsi.”   

Kuollut James antaa Ellenille neuvon. 

Hän katsoi minuun vetoavasti ja sanoi: ”Ethän laiminlyö näitä varoituksia, Ellen? Ethän? Seurakuntalaisemme eivät koskaan tule tietämään kuinka kivulloisesti olemme työskennelleet palvellaksemme heitä, koska elämämme oli kietoutunut työn etenemiseen , mutta Jumala tietää sen kaiken. Olen pahoillani siitä, että olen tuntenut niin syvästi ja raatanut kohtuuttomasti vaikeissa tilanteissa, välittämättä elämän ja terveyden laista. 

Kuollut James antaa Ellenille lisää neuvoja, että ihmiset tarvitsevat hänen kynäänsä, mutta kaihtavat velvollisuuksia, jotka uuvuttavat heitä. 

Herra ei vaatinut meitä kantamaan niin raskaita taakkoja ja monien veljiemme kantamaan niin vähän. Meidän olisi pitänyt mennä Kaliforniaan ja omistaa aikamme ja voimamme kirjoittamiseen. Tekisitkö sen nyt?
Kun voimasi palaavat, voisitko ottaa kynän ja kirjoittaa nämä asiat, joita olemme niin kauan ennakoineet, mutta älä pidä kiirettä? Siellä on tärkeä asia jota ihmiset tarvitsevat. Tee tämä ensimmäiseksi tehtäväksesi. Sinun täytyy puhua jonkin verran ihmisille, mutta karta velvollisuuksia jotka ovat uuvuttaneet meidät.”
   

Ellen määrää kuolleen aviomiehensä aina olemaan ja työskentelemään kanssaan.  

Sanoin:”No niin, James, sinun pitää nyt aina pysyä kanssani ja me tulemme työskentelemään  yhdessä.” Hän sanoi: ”Minä asuin Battle Creekissä liian kauan. Minun olisi pitänyt mennä Kaliforniaan ennemmin  kuin vuosi sitten. Mutta minä halusin auttaa työskentelyssä ja laitoksissa Battle Creekissä. Tein virheen. Sinun sydämesi on hellä. Sinut taivutellaan tekemään samat virheet kuin mitkä minä olen tehnyt. Elämäsi voi olla hyödyksi Jumalan asialle. Oi, nuo kallisarvoiset asiat, jotka Herralla  olisi ollut minulle vietäväksi ihmisille, arvokkaita valon jalokiviä!” 

Ellen herää unestaan ja hyväksyy kuolleen Jamesin ohjeet olla menemättä Battle Creekiin. Ellen myöntää, että tämä ei ollut tavallinen uni, sellainen kuin sinulla ja minulla olisi, vaan sanoo: ”Herra kieltää minua.” 

Heräsin. Tämä uni vaikutti niin todelliselta. Nyt ymmärrät miksi en tunne velvollisuudekseni mennä Battle Creekiin ja ottaa kantaakseni vastuu yleiskonferenssista. Minulla ei ole velvollisuutta osallistua yleiskonferenssiin. Herra kieltää minua. Tämä riittää. – Kirje 17, 1881, sivut 2-4. (W. C. Whitelle, syyskuu 12, 1881.)  White säätiö Washington, D.C. maaliskuu 25, 1980  

 

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Ellen olisi harjoittanut sekä henkien manaamista että unista ennustamista uskoessaan saaneensa viestin kuolleelta aviomieheltään, jumalallisena ilmoituksena Jumalalta. Jumala kieltää tällaisen. 

5Moos.18:10-11  10. Keskuudessanne ei saa olla ketään, joka panee poikansa tai tyttärensä kulkemaan tulen läpi, ei myöskään ketään taikojen tekijää, enteiden tai ennusmerkkien selittäjää, noitaa,11. loitsujen lukijaa, henkienmanaajaa, tietäjää eikä ketään, joka kysyy neuvoa kuolleilta.

Microsoft Encarta Encyclopedia 2000:

Jotkut, kuten Delfoin oraakkeli, vaipuivat transsiin, ja tässä tilassa lausuivat jumalallisia sanomia. Toiset harjoittivat unien selittämistä tai unista ennustamista ja nekromantiaa, jossa henkiä manataan esille, jotta saataisiin ilmoituksia kuolleilta sieluilta. Tämä suoraviivainen ennustamisen menetelmä muistuttaa läheisesti  nykyaikaista spiritismiä.


Yhteenveto:

1. Ellen White rukoili Jumalalta erityistä ohjausta koskien hänen velvollisuuttaan.

2. Ellen White näki ”unen”, jossa hän uskoi Herran, kuolleen miehensä Jamesin kautta, ilmoittaneen hänelle hänen velvollisuudesta.

3. Tämä uni on samankaltainen kuin hänen monet muutkin ”jumalallisesti innoittuneet” unet ja näyt hänen elämänsä aikana, joissa hän saa epäraamatullisia ohjeita.

4. Ellen keskusteli ja vastaanotti neuvoja kuolleelta aviomieheltään James Whitelta - vaikka Jumala oli sanonut yhteyden kuolleiden kanssa ”olevan Hänelle inhottavaa ja sellainen henkilö kivitettäköön kuoliaaksi”. (3Moos20:27) Hän suoranaisesti uhmasi Jumalaa.

5. Suurin osa kristityistä olisi hylännyt kuolleelta henkilöltä tulleen ”neuvon” ja ymmärtänyt sen olleen vain unta. Mutta ei Ellen White, joka teki tavallisesta unesta viestin Jumalalta. Näin hän oli tottelematon Jumalalle.

6. Tässä unessa Ellen White myös määräsi hänen kuolleen aviomiehensä jäämään ja työskentelemään kanssaan. Huomaa, että hän halusi tämän kuolleen miehen vaikutuksen seuraavan häntä läpi hänen elämänsä. Toisin sanoen hän toivoi Jamesin jatkavan yhteydenpitoaan häneen. Eikö tämä ole sitä minkä Jumala on tuominnut ja jota me kutsumme spiritismiksi?

7. Kun Ellen heräsi unestaan, hän noudatti kuolleen miehensä ohjetta ja väitti, että "HERRA" oli puhunut hänelle. Hän kertoi pojalleen Willielle; ”Minulla ei ole velvollisuutta osallistua  yleiskonferenssiin. Herra kielsi minua.”  Hän kieltäytyi menemästä Battle Creekiin.

8. Eikö mielestäsi Ellen Whiten olisi tullut heti tajuta, että minkäänlainen yhteydenpito kuolleisiin on Raamatun mukaan kielletty, varsinkin, kun hän itse väitti olevansa ”HERRAN SANANSAATTAJA?  Jos Ellen todella olisi ollut Jumalan innoittama, miksi hän olisi ottanut vastaan sanoman kuolleelta henkilöltä, uskoen sen tulleen Herralta? Ja miksi hän halusi jatkaa työskentelyä tuon kuolleen henkilön kanssa lopun elämäänsä?

Ellen nimitti näkyjään ja uniaan ”pienemmäksi valoksi” johtamaan ihmisiä suuremman valon, Raamatun, luokse. Käyttääkö kukaan taskulamppua löytääkseen auringon? Ellen Whiten väärissä opetuksissa ei ole valoa. Miksi antaisit uskonnollisen fanaatikon ohjailla elämääsi? Toki Ellen White kirjoitti joitakin raamatullisiakin kirjoituksia ja niin ovat tehneet monet muutkin väärät profeetat. Mutta en tiedä kenenkään aidon profeetan keskustelleen kuolleiden kanssa. 

Katso Jeesukseen ja etsi hänen sanastaan totuutta ja ohjeita velvollisuuksiisi, kuten kristityt ovat tehneet viimeisen 2000 vuoden aikana äläkä vääriin profeettoihin, jotka saavat ohjeensa kuolleilta.

Aiheisiin